Ochranu sluchu na pracovišti stanovuje zákon

Ochrana sluchu je nesmírně důležitá, protože sluch je nepostradatelný smysl, který může být snadno a nenávratně poškozen, zejména v hlučných prostředích. Hluk, pokud je příliš hlasitý nebo přetrvává po delší dobu, může vést k dočasnému nebo trvalému poškození sluchu. V některých případech může dokonce vést až k úplné ztrátě sluchu, což má negativní dopad na kvalitu života.

 

Podle průzkumu Institutu Roberta Kocha (RKI) trpí určitou mírou sluchových potíží přibližně pět procent lidí, přičemž tento podíl výrazně roste u lidí starších 65 let. Dlouhodobá expozice hluku, která přesahuje určité limity, může způsobit nevratné poškození sluchu. Pracoviště s vysokou hladinou hluku proto musí dodržovat předpisy o ochraně sluchu.

Připomeňme si, jaký vliv na člověka mají různé decibelové úrovně. Hluk 55 dB ruší koncentraci, 60 dB odpovídá standardní konverzaci či kancelářskému hluku. Dlouhodobá expozice hluku 85 dB (např. 40 hod. týdně) může vést k poškození sluchu. Hranice bolesti, při které může i krátká expozice způsobit okamžité poškození sluchu je při 120 dB. Tuto hladinu hluku mohou způsobit i průmyslové a stavební stroje, jako jsou příklepové vrtačky, pneumatické vrtačky a řetězové pily.

Ochrana sluchu na pracovišti je proto stanovena zákonem.

K ochraně sluchu lze použít zátkové chrániče sluchu nebo mušlové chrániče sluchu.

Zátkové chrániče sluchu (špunty do uší) jsou spolehlivou pomůckou pro ochranu sluchu před hlasitým hlukem ve volném čase i v profesionálním prostředí. Zátkové chrániče sluchu jsou vyrobeny z pružných materiálů, jako je pěna nebo silikon. Umisťují se do zvukovodu, aby se zabránilo pronikání zvukových vln. Existují dva různé typy zátkových chráničů sluchu: na jedno použití a na opakované použití.

Mušlové chrániče sluchu se skládají ze dvou náušníků spojených náhlavním páskem. Sluchátka zakrývají vnější ucho, zatímco polštářky zajišťují dobré utěsnění uší. To zabraňuje pronikání škodlivých zvukových vln a chrání sluch nositele.

Klíčovým faktorem při výběru správné ochrany sluchu je pracovní prostředí, ve kterém se pracovník pohybuje. Vhodnou ochranu sluchu pro každé pracoviště lze vybrat ze široké nabídky zátkových i mušlových chráničů sluchu značky uvex.

S výběrem nejen chráničů sluchu, ale i ostatních OOPP značky uvex poradí zkušení pracovníci společnosti UVEX Safety CZ, k. s. z Rychnova nad Kněžnou.